Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eşme ayvası kendini aştı
#1

06.01.2012-03.49.04__va.jpgHepimizin severek tükettiği Eşme ayvası kendini aştı; cezerye haline getirilip lezzetine lezzet kattı.

İlimizin her bölgesi ayrı bir özelliğe, farklı değerlere sahip. Çoğu kez farkında olmasak, hatta kıymetini bilemesek de Kandıra`nın yoğurdundan Değirmendere`nin fındığına, Yarımca`nın kirazından Gölcük-İhsaniye`nin elmasına kadar pek çok değeri var kentimizin. Bu değerlerden biri de Eşme`nin mis kokulu ayvası. Ayva, neredeyse her tür iklimde yetişebilen bir meyve, ancak Eşme`de yetişenler gerek kokusu gerek lezzetiyle diğer tüm ayva cinslerinden ayrılıyor.

MİS GİBİ KOKUYOR
Eşme`de yetişen bu lezzetli meyve sadece ülkemizde tüketilmekle kalmıyor Almanya, İngiltere, Fransa ve Romanya gibi pek çok ülkeye de ihraç ediliyor. Peki, Eşme ayvasını diğerlerinden ayvalardan özellik ne? O, en başta kokusuyla ‘ben buradayım` diyor. Yaydığı mis gibi kokunun yanında düzgün şekli ve incecik kabuğunun üzerindeki hafif yağlı doku da Eşme ayvasının en belirgin özelliği. Bunlara damakta bıraktığı şahane lezzet de eklenince, Eşme ayvasının neden meşhur olduğunu anlamak pek zor olmuyor.ayva(1).jpgŞİMDİ BİLİNÇLİ ELLERDE
Kentimizde, yetiştiği yerin adıyla ünlenmiş pek çok meyve unutulmak üzere ama Eşme ayvası bu konuda çok şanslı. Çünkü Eşme ayvasının da zaman içinde yok olmasından endişelenen ve bu çok özel meyveyi farklı alanlarda değerlendirmek isteyen Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, göreve geldikten sonra kolları sıvadı. Eşme`nin altın değerindeki ayvasıyla ilgili bir araştırma yapan ve bu meyveyi en iyi ne şekilde değerlendirebileceğini düşünen Ünaldı`nın aklına, ayvadan cezerye yapmak geldi.

FİKİR BABASI KARTEPE KAYMAKAMI
Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz Eşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Öztürk, bakın ayva cezeryesi hakkında neler söylüyor: “Eşme`de senede 250- 300 ton ayva üretiliyor. Bu özel meyveyi başka ne şekilde değerlendirebileceğimizi düşünürken, Kartepe Kaymakamı Sayın Mustafa Ünaldı`nın aklına ayvadan cezerye yapmak fikri geldi. Uzun süre bu proje hakkında düşündük ve denemeler yaptık. Geçen yıl da ilk üretimimizi gerçekleştirdik.

AYVAMIZ DEĞERLENSİN
Ayva cezeryesi, tadan herkes tarafından çok beğenildi. Ancak daha çok tanıtılması, tüm Kocaeli tarafından sahiplenilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ayva cezeryesini de pişmaniye gibi Kocaeli`nin simgelerinden biri haline getirmeye çalışıyoruz. Bizim bu işten kâr elde etmek gibi bir amacımız yok. Üreticinin ürettiği ayvalar değerlensin, üreticiler teşvik edilsin, daha çok ayva üretilsin istiyoruz. Ayva cezeryesi ne kadar çok tüketilirse, ayvamız o kadar değerlenecek.”oz(3).jpgAYVA ÇABUK ZEDELENİR
Ayvanın, sert görüntüsüne rağmen oldukça hassas bir meyve olduğunu da ifade eden Öztürk, “Ayva, görüntüsü ve dokusu itibariyle sert bir meyve. Ancak, kabuğu çok incedir ve çok çabuk zedelenebilir. Bu da ayvanın değerini düşürür. Ayva, toplama sırasında ve sonrasında çok büyük bir özen ister. Toplandıktan sonra da sandıklara nazik bir şekilde yerleştirilmeli, birbirlerine çarparak çillenmeleri önlenmelidir” diyor. Ahmet Öztürk, ayva konusundaki en büyük sıkıntıyı ise depolama konusunda yaşadıklarının altını çiziyor.

SOĞUK HAVA DEPOSU GEREKİYOR
Ayvaları 12 ay boyunca toplandığı günkü tazeliğinde tutabilmek için büyük bir soğuk hava deposuna ihtiyaç duyduklarını ifade eden Öztürk, “Depolama konusunda sıkıntı yaşıyoruz ancak, inşallah 2012`de bu sıkıntımız sona erecek. Yardımını rica ettiğimiz Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu bize bu konuda söz verdi. Yeni yılda ayvalarımızı gerek kokusu gerekse lezzetiyle taptaze saklayabileceğimiz bir soğuk hava deposuna sahip olmayı umuyoruz.” diyor. kutu(1).jpgTAMAMEN DOĞAL
Ayva cezeryesinde kullanılan ayvaların tamamen doğal olduğundan da bahseden Öztürk, “Ayvamız kentimiz için çok değerli bir meyve. Cezeryeyle buluşunca ortaya çok güzel bir tat çıktı. Cezeryeyi yerken ayvanın kendisini yemiş gibi oluyorsunuz. İçindeki kıtır taneler ağzınıza geliyor, ekşiliğini tam anlamıyla hissedebiliyorsunuz. Yani cezeryenin içindeki ayva, tamamen doğal, özünü koruyor. Tek isteğimiz tüm Kocaeli`nin, Eşme ayvasına ve ayva cezeryesine sahip çıkması.” şeklinde konuşuyor.

ÖZ CAN PİŞMANİYE ÜRETİYOR
Ayva cezeryesinin üretimi ÖZ CAN Pişmaniye tesislerinde yapılıyor. Sizler için gittik ve ayvanın cezerye haline gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini yerinde izledik. Ayva, toplama aşamasından paketleme aşamasına kadar eğlenceli ve bir o kadar da yorucu bir yolculuktan geçiyor. Cezerye ve lokum ustası Yalçın Alp, ayva cezeryesinin macerasını şöyle anlattı: ”Eşme`den toplanan ayvalar temizleniyor ve çekirdekleri çıkarılıyor; daha sonra kazanlarda haşlanıyor. Haşlama esnasında ayva kendi içindeki suyu atmaya başlıyor.”
usta(5).jpgEKŞİ TADI YAKALAMAK ÖNEMLİ
Yalçın Alp sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Belirli bir derecede haşlanan ayvalar yumuşuyor ve pervane sistemiyle parçalanıyor. Pişirme ocaklarına alınan ayva, burada şekerle birleşiyor ve yaklaşık olarak 4 saat piştikten sonra içine fındık ilave ediliyor. Daha sonra kalıplara dökülen cezerye soğuduktan sonra kesime giriyor. En sonunda da paketleniyor ve sunuma hazır hale geliyor. Burada önemli olan cezeryedeki ekşi tadı yakalayabilmek. Eğer cezeryeyi ayvanın ekşi lezzetini kaybetmeden pişirebiliyorsanız, başarılısınız demektir. ”

HEDEF 40 TON AYVA CEZERYESİ
Cezeryenin içinde hiçbir katkı maddesi ve aroma olmadığının altını özellikle çizen Alp, üretim aşamasında sadece şeker, meyve ve fındıktan ürettiklerini ifade ediyor. Bu yıl için hedeflerinin 40 ton ayva cezeryesi üretmek olduğunu söyleyen Alp, “Ayva cezeryesi çok sevildi. Burada hummalı bir çalışma içerisindeyiz; cezeryeleri yetiştirmeye çalışıyoruz. O kadar yoğun bir talep var ki sürekli koşturuyoruz. İnşallah daha da iyi olacak” diyor ve herkese uzun bir üretim süreciyle bize ulaşan ayva cezeryesini tatmaya davet ediyor.

Esra AYDIN
802forum41_admin_imza_tn.jpg
802_imza.png
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi